torstai 31. tammikuuta 2013

torstai 24. tammikuuta 2013

Pakkaspäivien puuhat jatkuvat

Pakkasherra on oiva apu talvisiivouksessa. Pölypunkit saavat kyytiä pakkasella, kun vuodevaatteet ja muut kodin tekstiilit viedään ulos raikkaaseen talvi-ilmaan. Vanha kunnon lumipesu puhtailla hangilla raikastaa matot, pakastin on kätevä sulata talvella ja jopa polttopuiden tekeminen onnistuu paremmin puun haljetessa helposti pakkasessa. Siivous on paitsi parasta hyötyliikuntaa, samalla myös ympäristöystävällistä liikuntaa. 



Siivouksen jälkeen voi tehdä jäälyhtyjä pihaa ja parveketta koristamaan. Kiva idea oli myös jääpallo, jonka valmistukseen tarvitaan ilmapallo, vettä ja vähän väriainetta. Saimme Tuunaustupaan vinkin jääpalloista ja niitä päätettiin heti kokeilla. Tavalliseen ilmapalloon tipautetaan muutama tippa elintarvikeväriä, jonka jälkeen pallo täytetään vedellä. Solmu päälle ja ulos pakkaseen vähintään vuorokaudeksi. Kun ilmapallo kuoritaan pois päältä seuraavana päivänä, alta paljastuu kaunis jääpallo.


Jäälyhtyjä ja -palloja voi tehdä erivärisiä ja väriaineeksi sopii elintarvikevärin lisäksi myös mehutiiviste tai esim. punajuuriliemi. Laita värjätyt lyhdyt ja pallot sellaiseen paikkaan, etteivät ne sulaessaan värjää esim. puisia portaita. 


Talvi on nyt kauneimmillaan ja maisemat otolliset valokuvaukseen. Juuri nyt otetaan parhaimmat talviset maisemakuvat, jotka voi ensi vuonna tulostaa vaikka joulukorteiksi. 

maanantai 21. tammikuuta 2013

Pakkaspäivien puuhia lasten kanssa

Pakkasten paukkuessa voi lumipalloja valmistaa sisälläkin, lämpimässä. Tarvitset paperia ( valkoista max. kopiopaperin vahvuista, muuten roskiin menevää paperia),  kuviosakset, paperilävistäjiä, neulan, ompelulankaa ja helmiä. Leikkaa paperista kuviosaksilla 6-8 yhtä suurta palloa.  Koristele pallot halutessasi esim. erilaisilla lävistäjillä. Laita pallot päällekkäin ja taita keskeltä kahtia. Ompele keskeltä kiinni. Jätä alaosaan sopivasti narua helmikoristeita varten. Asettele pallo muotoonsa ja ripusta kattoon tai ikkunaan. 


Kauniita lumipalloja saat valmistettua nopeasti myös  kakkupapereista. 


Lapset ovat talvisin innokkaita tekemään ikkunoihin lumihiutaleita. Lumihiutaleista syntyy myös näppärästi mekko balleriinalle. Tee A4-kokoisesta paperista lumihiutale ja tulosta balleriina TÄÄLTÄ
Tee lumihiutaleen keskelle reikä ja sujauta mekko balleriinan päälle. 

"Snowflake ballerinas"

 Tee useita erivärisiä balleriinoja pitkä rivi ikkunalle. Patterin yläpuolella tai ilmavirran mukana ne tanssivat  kauniisti. Mekkopaperiksi sopii kaikenlainen paperi mainoslehtisistä silkkipaperiin. 


Talviseen koivutauluun tarvitset sanomalehtiä, kartonkia ja vesivärit. Maalaa vesiväreillä valkoiselle paperille talvinen tausta. Leikkaa työn kuivumisen aikana sanomalehdistä puunrungot. Liimaa puut työhön, piirrä oksat mustalla tussilla ja kiinnitä koko työ vahvemmalle kartongille. Lumihangen saat hohtamaan kimalteella.

Tammikuun lukijavinkki

tiistai 15. tammikuuta 2013

Vanhoja ikkunanpokia



Vanhoista ikkunanpokista saa kehiteltyä vaikka mitä kivaa kotiin. Pokia on monenmoisia, yhdellä tai useammalla ruudulla. Jos onnistuu löytämään hyväkuntoisen vanhan ikkunan, saa siitä nopeasti mukavan sisustuselementin kotiin pienellä vaivalla. Kuvan yksiruutuisesta ikkunasta oli lasi mennyt rikki, mutta muuten kunto oli hyvä ja kaikki helatkin tallella. Loputkin sirpaleet poistettiin, puuosat puhdistettiin ja pyyhkäistiin kevyesti hienolla hiekkapaperilla. Maalia ei tarvittu, koska haluttiin säilyttää ikkuna vanhan näköisenä.


Rikkimenneen ikkunan tilalle laitettiin peili. Uudistettua pokaa voi tuunailla oman mielen mukaan lisäämällä siihen valoja tai muita koristeita.


Allaolevassa kuusiruutuisessa ikkunassa oli yksi lasi haljennut. Se poistettiin kokonaan ja tilalle laitettiin sopivan kokoinen valokuva kehyksineen. Valokuva kiinnitettiin tyhjään ruutuun niin helposti, että sitä on helppo vaihdella eri vuodenaikojen, juhlien ja teemojen mukaan, esim. joulu, kesä, lapset, lemmikit...


Pimeänä aikana valot tuovat mukavan lisän ikkunoihin ja erilaisilla koristeilla luodaan oma tyyli ikkunaprojektiin.


Mitä muuta on vanhoista ikkunoista tehty? Ideoita voi lähettää tänne julkaistavaksi. 

Mukavaa tammikuuta! :)


torstai 10. tammikuuta 2013

Tuunattu pahvirasia

Joulun jäljiltä joka taloudesta löytyy varmasti liiankin kanssa erikokoisia pahvisia laatikoita ja rasioita.  Ennen niiden poisheittoa kannattaa miettiä millaisen tylsästä pahvirasiasta saisi sitä pikkuisen tuunaamalla. 


Tämä kaunis lukijamme tuunama rasia on päällystetty käytetyllä lahjapaperilla. Lisukkeina on käytetty pitsiä, erilaisia nauhan jämiä ja silkkikukkia. Kankaan tilkut, napit ja nauhat, kaikki käyvät koristeluun. Vain mielikuvitus on rajana laatikoita päällystettäessä :) Tästä rasiasta on tehty päältä päin avattava ja se toimii hyvin esim. kauniina lahjapakkauksena. 


Uuden vuoden voi aloittaa tehokkaasti esim. kaappien järjestelyllä.  Tuunatut rasiat sopivat hyvin myös säilytyslaatikoiksi. Pikkutavarat  kaapeista on mukava  lajitella omiin kauniisiin laatikoihinsa. Laatikoissa tavarat säilyvät ja löytyvätkin helpommin tarvittaessa. Rasioissa voi säilyttää tärkeimpiä aarteita, valokuvia, kortteja, lasten piirustuksia, ompelutarvikkeita tai mitä tahansa pikkutavaraa.